Carte de BuzunarJurnalul National

Vipera sugrumată

Hervé Bazin

La publicarea sa, în 1948, „Vipera sugrumată” – prima şi cea mai cunoscută parte a unei trilogii autobiografice a lui Hervé Bazin – a produs un scandal în Franţa, iar astăzi romanul face parte din bibliografia şcolară a elevilor francezi. Romanul se deschide cu o amintire din copilărie a lui Jean Rézeau, care prinde o viperă în grădina bunicilor, ce locuiesc în castelul Belle-Angerie, lângă Angers, şi o sugrumă, ucigând-o. La moartea bunicii, părinţii tânărului Jean se întorc din China, unde tatăl său era profesor de drept.

Jean şi fratele lui îşi aşteaptă părinţii la gară, plini de curiozitate, şi se aruncă, pe treptele vagonului, să-şi îmbrăţişeze mama. Aceasta îi pălmuieşte, iar fratele lor, Marcel, pe care nu îl cunoşteau, îi salută cu răceală. Tatăl lor e singurul care îi îmbrăţişează.

Jean şi fratele său vor descoperi că mama lor e o adevărată scorpie, care îşi detestă viaţa şi îşi urăşte copiii. Ea impune un regim draconic, îi jigneşte, îi umileşte şi adeseori îi loveşte, cu multă cruzime. Tatăl e un bărbat slab care se supune soţiei sale, preferă să nu intervină, şi-şi petrece timpul retras, studiind insectele. Mama foloseşte orice prilej pentru a se purta cu cruzime, în special cu Jean, şi totul se transformă într-un război domestic de durată. Jean şi fratele lui o poreclesc „Folcoche”, prescurtare de la Folle şi Cochonne (scorpie nebună), şi vor încerca în două rânduri să o ucidă.

Jean încearcă să fugă de acasă, la bunicul său din Paris, însă tatăl, jenat de nesăbuinţa fiului, şi-l aduce înapoi. La 15 ani, îşi începe viaţa sexuală cu Madeleine, fiica unui fermier din vecini, în care nu are însă încredere şi în care vede reflectată imaginea propriei sale mame. Folcoche, între timp, îi înscenează fiului o tentativă de furt, lăsându-şi portofelul în camera lui. Jean îi dejoacă scenariul şi, după o scurtă confruntare, obţine ceea ce îşi doreşte: să plece, alături de fratele său, la un internat. El îşi dobândeşte, astfel, libertatea – vipera a fost sugrumată! Pe de altă parte, Jean îşi încheie memoriile spunând că, deşi aparent el a ieşit câştigător, Folcoche i-a distrus viaţa – nu va mai avea, de atunci încolo, încredere în oameni şi nu va mai putea să iubească; toată viaţa el va umbla cu o viperă strânsă în pumn.

„Vipera sugrumată” reprezintă o critică acidă a societăţii burgheze rurale de la începutul secolului XX; Bazin înfăţişează o familie în care ipocrizia şi respectarea ritualurilor catolice sunt mult mai importante decât dragostea şi compasiunea. E o lume ce moare încet, însă personajele nu par să observe acest lucru. Hervé Bazin susţine că romanul are, în mare parte, un caracter autobiografic.

Bookmark and Share
Cumpara Acum
Au apărut 16 titluri din colecţie, urmatorul pe 13 sep
Spot-ul TV Carte de BuzunarInchide Fereastra
Spot-ul Tv