Carte de BuzunarJurnalul National

Thérèse Desqueyroux

François Mauriac

Thérèse Desqueyroux (1927) se bazează pe o ştire de ziar despre o tânără franţuzoaică ce a încercat să-şi otrăvească soţul cu tratamentul Fowler – o soluţie de arsenic.

Pentru a evita scandalul, soţul eroinei o dezvinovăţeşte, la proces, dar apoi, la întoarcerea acasă, o închide în dormitorul ei, lăsând-o să trăiască doar cu vin şi cu ţigări. După un timp, o aduce la un dineu, unde silueta ei scheletică îi şochează pe invitaţi. Cea mai mare parte a personajelor cărţii au ceva neplăcut în înfăţişare, iar defectele fizice reflectă, mereu, infirmităţile morale; bărbaţii din jurul Thérèsei au „unghii tari şi murdare”, „picioare scurte şi crăcănate”, „umeri căzuţi”, „pulpe scurte şi groase”.

Într-un lung monolog interior, Thérèse examinează motivele care au condus-o la tentativa de omor – de la apăsarea obligaţiilor materne la viaţa sufocantă alături de soţul ei, Bernard, a cărui singură pasiune pare a fi vânătoarea. Thérèse e mândră de inteligenţa şi de înţelepciunea sa, în timp ce soţul ei, mânat de accese misogine, foloseşte o strategie elaborată pentru a înfrânge voinţa soţiei: „În clipa aceea Bernard simţi din plin bucuria triumfului: în această seară a ajuns în sfârşit să domine femeia care întotdeauna îl intimidase şi umilise; acum e rândul ei să se simtă dispreţuită! Ce mândru era că reuşise să rămână calm până la sfârşit.”

Personajul apare şi în alte romane ale lui Mauriac, precum Sfârşitul nopţii (1935) şi în povestirile Thérèse chez le docteur (1933) şi Thérèse à l'hôtel (1933).

Bookmark and Share
Cumpara Acum
Au apărut 16 titluri din colecţie, urmatorul pe 13 sep
Spot-ul TV Carte de BuzunarInchide Fereastra
Spot-ul Tv