Carte de BuzunarJurnalul National

Părinţi şi copii

Ivan Turgheniev

„Voi, ăştia, cu sânge boieresc, nu sunteţi capabili decât de-o nobilă smerenie sau de-o nobilă indignare, care-s în fond nişte fleacuri. Nu vă bateţi, ci vă credeţi nu ştiu cine. Noi însă vrem să ne batem.“

În vara anului 1859, tânărul Arkadi Nikolaevici Kirsanov revine la moşia tatălui său împreună cu noul lui prieten, Evgheni Vasilievici Bazarov, un tânăr medic cu maniere neglijente. Bazarov este „omul nou”, „eroul vremii noastre” trecut prin şcoala aspră a muncii şi a sacrificiului. Influenţat de acesta, biciuit de sentimente şi de idei noi, tânărul Arkadi Kirsanov rămâne totuşi un vrednic urmaş al bătrânilor boieri din neamul său, care va reveni cu uşurinţă la destinul lui îndată ce legătura cu Bazarov încetează.

Părinţi şi copii, considerat de critică cel mai reuşit roman al lui Turgheniev, a provocat aprinse discuţii contradictorii, legate de conflictul dintre generaţia părinţilor, care se inspiră din idealurile umaniste tradiţionale, şi cea rebelă a fiilor, materialistă, dezamăgită şi lipsită de iluzii.

Cele mai citite cărţi, de la clasici la contemporani. Colecţia Carte de Buzunar – un refugiu în lectură, oricând, oriunde, între două destinaţii, la un ceai sau în autobuz.

Bookmark and Share
Cumpara Acum
Au apărut 16 titluri din colecţie, urmatorul pe 13 sep
Spot-ul TV Carte de BuzunarInchide Fereastra
Spot-ul Tv