Carte de BuzunarJurnalul National

Epitaf pentru un spion

Eric Ambler

„Pretutindeni în Europa, în toată lumea, oamenii spionau în timp ce, în birourile guvernelor, alte persoane clasificau rezultatele activităţii spionilor. Exista o conjunctură favorabilă pentru îndeletnicirea spionilor. Poate că ar fi rentabil ca cineva să deschidă un birou de spionaj, un fel de casă de cliring pentru toate aceste informaţii de importanţă vitală.”

Josef Vadassy e un tânăr profesor de limbi străine maghiar care, în urma tratatului de la Trianon, a rămas fără nicio cetăţenie. Prima sa vacanţă, după cinci ani de muncă la Paris, şi-o va petrece pe coasta Mediteranei, în hotelul La Réserve. Nu mică va fi mirarea profesorului când, după ce va executa câteva fotografii experimentale ale unor şopârle, se va trezi arestat de poliţie şi acuzat de spionaj. Pus în faţa perspectivei sumbre de a fi expulzat şi de a nu mai putea trăi în nicio ţară din lume, Josef Vadassy va trebui să-şi folosească întreaga ingeniozitate pentru a colabora cu Serviciul de Informaţii din cadrul Marinei franceze şi pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

Vadassy e supus, în primă instanţă, unui şantaj: e obligat să coopereze cu monsieur Beghin, ofiţerul de informaţii care se ocupă de cazul său, pentru a obţine anularea unor presupuse capete de acuzare grave. Cineva a fotografiat, se pare, noile fortificaţii din Toulon, iar acele imagini apar pe filmul din aparatul Zeiss Ikon Contax al profesorului. Cel care a făcut pozele e, după toate aparenţele, unul dintre oaspeţii hotelului La Réserve. Tânărul profesor va trece de la teamă la entuziasm şi apoi la dezamăgire şi exasperare, în timp ce va încerca să descopere, cu mijloacele unui detectiv amator, adevăratul vinovat printre colegii săi de sejur.

Epitaf pentru un spion (1938) consacră reţeta de succes a lui Ambler, în care un personaj inocent e acuzat de spionaj şi e prins în mijlocul unei încleştări între două blocuri politice opuse. Romanul a fost ecranizat în 1944 sub titlul Hotel Reserve, cu James Mason şi Lucie Mannheim în distribuţie. Pe fundalul unei fascinante intrigi poliţiste, în mijlocul decorului Coastei de Azur, se confruntă două blocuri militare şi ideologice adverse: regimul fascist al lui Mussolini şi Axa, pe de o parte, şi democraţiile europene, în stare de alertă, în pragul Celui de-al Doilea Război Mondial, de cealaltă parte.

Bookmark and Share
Cumpara Acum
Au apărut 16 titluri din colecţie, urmatorul pe 13 sep
Spot-ul TV Carte de BuzunarInchide Fereastra
Spot-ul Tv