Carte de BuzunarJurnalul National

François Mauriac

François Mauriac (1885-1970), romancier, poet, jurnalist şi eseist francez, membru al Academiei Franceze, a primit în 1952 Premiul Nobel pentru Literatură.

Mauriac a mai fost laureat al Marelui Premiu al Romanului acordat de Academia Franceză, în 1925, şi a primit titlul de Mare Ofiţer al Legiunii de Onoare în 1958. Nobelul i-a fost acordat „pentru profunda sa intuiţie spirituală şi pentru intensitatea artistică cu care a dezvăluit în romanele sale drama existenţei umane”.

Mauriac a fost, de-a lungul vieţii, un redutabil gazetar şi polemist. În timpul Celui De-al Doilea Război Mondial a trăit în Franţa aflată sub ocupaţie, la moşia sa de la Malagar, şi a publicat, sub pseudonim, Le Cahier noir. La sfârşitul războiului, a avut o dispută aprinsă cu Albert Camus, care pleda pentru epurarea tuturor celor care colaboraseră cu naziştii. Mauriac a recomandat ca astfel de dispute să fie lăsate deoparte, în interesul reconcilierii naţionale. De asemenea, François Mauriac a mai purtat o polemică acidă cu Roger Peyrefitte, care critica Vaticanul în cărţile sale; Mauriac e considerat unul dintre cei mai mari scriitori romano-catolici ai secolului XX.

Printre cele mai cunoscute scrieri ale lui François Mauriac se mai numără Sărutul dat leprosului (1922; romanul care i-a adus celebritatea), Génitrix (1923), Pustiul dragostei (1925), Destine (1928), Cuibul de vipere (1932), Căile mării (1939), La Pharisienne (1941), Galigaï (1952), Un adolescent de altădată (1969). O serie de opere complete ale lui Mauriac a fost publicată în 12 volume, între 1950 şi 1956.

Thérèse Desqueyroux
Spot-ul Tv Carte de Buzunar
Au apărut 16 titluri din colecţie, urmatorul pe 13 sep
Spot-ul TV Carte de BuzunarInchide Fereastra
Spot-ul Tv