Carte de BuzunarJurnalul National

Erskine Caldwell

Erskine Caldwell (1903, Georgia, SUA - 1987, Arizona) este considerat unul dintre cei mai apreciaţi romancieri americani ai secolului XX. Un adversar fervent al exploatării sociale, Caldwell este cunoscut îndeosebi datorită temelor delicate pe care le-a abordat în scrierile sale, teme precum rasismul, intoleranţa, ignoranţa şi fanatismul religios din sânul populaţiei rurale ale Americii sudiste.

A cunoscut succesul destul de timpuriu, cu romanul Drumul tutunului, apărut în 1932, care se centrează în jurul familiei Lester, ai cărei membri, degradaţi de sărăcie, ignoră cu desăvârşire nevoile celor din jur pentru a răspunde propriilor dorinţe fizice şi sexuale imediate.

Ignoranţa şi promiscuitatea se regăsesc şi în următorul său roman, Pogonul lui Dumnezeu, din 1933, în care lăcomia, ignoranţa şi sexualitatea neînfrânată duc la decăderea şi ruina personajelor principale. Aceste două opere controversate, care i-au adus recunoaşterea internaţională, au fost în repetate rânduri interzise sau cenzurate din pricina conţinutului sexual explicit. Cu toate acestea, succesul de care s-au bucurat avea să dea tonul unei serii de zece romane pe care Caldwell avea să o numească mai târziu „Panorama vieţii sudice”. Printre operele sale cele mai apreciate se mai numără şi: Pământ american (1931), Căi sudice (1938), Necazuri în iulie (1940), Băiatul din Georgia (1942), Casa de pe coline (1946), Jenny (1961) ce portretizează condiţiile economice şi sociale care au dezumanizat populaţiile sărace, subminând valorile americane precum munca cinstită şi individualismul.

Erskine Caldwell rămâne, fără îndoială, unul dintre cei mai controversaţi romancieri americani din toate timpurile, cu o contribuţie de neegalat pentru dezvoltarea temelor sociale din literatura americană a secolului XX, citat alături de nume de marcă precum John Steinbeck şi Ernest Hemingway.

Jenny
Spot-ul Tv Carte de Buzunar
Au apărut 16 titluri din colecţie, urmatorul pe 13 sep
Spot-ul TV Carte de BuzunarInchide Fereastra
Spot-ul Tv