Carte de BuzunarJurnalul National

Eric Ambler

Părintele thrillerului politic. Când un inocent devine, fără voie, detectiv pentru a-şi salva pielea

Eric Ambler (1909 - 1998), prozator britanic, e considerat unul dintre pionierii thrillerului politic. O temă recurentă în romanele sale de spionaj este cea a amatorului care ajunge, fără voia lui, printre criminali înrăiţi sau printre spioni şi care, în ciuda lipsei de experienţă, trebuie să găsească o soluţie pentru a rezolva o intrigă cu repercusiuni politice complicate.

Ambler a publicat 19 romane sub numele său şi a mai scris alte câteva cărţi sub pseudonimul Eliot Reed. În tinereţe a jucat pe scenele music hall-urilor, a urmat cursuri de inginerie la London University, a scris piese de avangardă şi a fost, pentru o vreme, directorul unei agenţii de publicitate londoneze. A început Al Doilea Război Mondial ca simplu soldat, apoi a fost repartizat la o unitate de fotografie. A scris şi a regizat peste 100 de filme de instrucţie şi propagandă şi a terminat războiul cu gradul de locotenent-colonel.

După război a lucrat ca scenarist, iar în anii ’60 s-a mutat în California, unde a creat un show de televiziune despre o echipă de detectivi particulari. Multe dintre romanele sale au fost ecranizate: printre ele, Topkapi (1964), o adaptare după Lumina zilei (1962), a fost un succes comercial, iar primul film din celebra serie Pantera roz a apărut ca o parodie a acestei pelicule.

Ambler a câştigat, ca romancier, câteva premii prestigioase, printre care Pumnalul de Aur şi Pumnalul de Diamant, din partea British Crime Writers Association şi Premiul Edgar acordat de The Mystery Writers of America. În 1981 a devenit Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic.

Printre titlurile cunoscute ale lui Ambler se numără şi The Dark Frontier (1936) Un sicriu pentru Dimitrios (1939), Journey into Fear (1940), Judgment on Deltchev (1951), Passage of Arms (1959), A Kind of Anger (1964), The Levanter (1972), Doctor Figo (1974), The Care of Time (1981). Memoriile sale au apărut sub titlul Here Lies Eric Ambler în 1981.

Epitaf pentru un spion
Spot-ul Tv Carte de Buzunar
Au apărut 16 titluri din colecţie, urmatorul pe 13 sep
Spot-ul TV Carte de BuzunarInchide Fereastra
Spot-ul Tv