Carte de BuzunarJurnalul National

August Strindberg

August (Johan) Strindberg (1849, Stockholm, Suedia – 1912, Stockholm), dramaturg şi romancier suedez. Teatrul său, prin originalitatea personajelor, a avut o influenţă importantă în literatura universală a secolului XX.

După câteva încercări jurnalistice la Stockholm, în 1874 Strindberg obţine un post de bibliotecar la „Biblioteca regală”, perioadă în care şi-a putut construi o reputaţie de cărturar. În paralel cu activitatea de jurnalist, a scris drama istorică Mäster Olof (1872). Deşi refuzată de Teatrul Naţional şi pusă în scenă abia în 1890, este considerată acum prima dramă modernă suedeză. În 1879, a devenit cunoscut cu romanul Salonul Roşu, care satirizează lumea artistică din Stockholm.

Strindberg a dus o viaţă nefericită, a fost căsătorit de trei ori, intervale de timp alternate cu episoade de instabilitate mentală. În perioada sa de maximă creativitate, s-a stabilit în diferite părţi ale Europei şi, în decurs de şase ani, a scris cele trei piese reprezentative ale sale: Tatăl (1887), Domnişoara Iulia (1888), Creditorii (1890). Aceste opere iconoclaste, combinând naturalismul dramatic şi psihologia, înfăţişează lupta dintre sexe. După o depresie nervoasă, a experimentat o reîntoarcere la religie, care a devenit sursa de inspiraţie pentru dramele simbolice Dansul morţii (1901), Un joc de vis (1902) şi cele cinci piese de cameră, printre care Sonata Stafiei (1907).

La 14 mai 1912, Strindberg moare la puţin timp după ce, cu ocazia aniversării a şaizeci şi trei de ani de viaţă, fusese celebrat în toată Suedia. Lasă însă posterităţii o operă impresionantă: cinci romane, paisprezece volume de nuvele, cinci cărţi autobiografice şi nu mai puţin de cincisprezece volume de teatru, adunând laolaltă şaizeci de piese, precum şi trei Cărţi Albastre, veritabile enciclopedii de alchimie şi ocultism.

Salonul Roşu, primul “roman modern suedez” reprezintă o vastă frescă a societăţii suedeze de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi are un important substrat politic.

Salonul roşu
Spot-ul Tv Carte de Buzunar
Au apărut 16 titluri din colecţie, urmatorul pe 13 sep
Spot-ul TV Carte de BuzunarInchide Fereastra
Spot-ul Tv