Carte de BuzunarJurnalul National

Anatole France (1844, Paris – 1924, Tours), poet, jurnalist şi romancier prolific, a primit în 1921 Premiul Nobel pentru Literatură. France a fost considerat de contemporanii săi omul de litere francez ideal; câteva cărţi au devenit, în timpul vieţii sale, bestselleruri, iar romanul care i-a adus celebritatea, Crima lui Sylvestre Bonnard, a fost premiat de Academia Franceză în 1881. În 1896 France avea să devină, el însuşi, membru al Academiei Franceze.

În Insula pinguinilor (1908), Anatole France satirizează moravurile societăţii franceze de secol XVIII şi XIX şi, în subsidiar, ironizează superstiţiile populare şi fetişurile religioase din toate timpurile. Un misionar orb ispitit de diavol ajunge pe o insulă acoperită de gheţuri şi, din greşeală, îi botează pe marii pinguini din specia Great Auk ce populează insula. Dumnezeu, ca să rezolve încurcătura, le acordă păsărilor suflete, şi astfel începe marea istorie a pinguinilor, ce reflectă, îndeaproape, istoria Franţei şi pe cea a Europei de Vest.

France rezervă, în acest tur de forţă alegoric, un spaţiu amplu relatării ficţionale, de pe poziţii critice, a Afacerii Dreyfus. Romancierul a jucat un rol important în această controversă, semnând faimoasa scrisoare a lui Émile Zola, J'accuse, în sprijinul lui Alfred Dreyfus. După mai bine de un deceniu, nevinovăţia tânărului ofiţer evreu, acuzat de spionaj, a fost dovedită, dreyfusarzii având câştig de cauză. După ce fusese încarcerat pe Insula Diavolului, Dreyfus a fost chemat din nou în instanţă, în urma scandalului stârnit de susţinătorii săi, a fost găsit nevinovat şi a fost reprimit în armata franceză, luptând pe front până la sfârşitul Primului Război Mondial.

Spot-ul Tv Carte de Buzunar
Au apărut 16 titluri din colecţie, urmatorul pe 13 sep
Spot-ul TV Carte de BuzunarInchide Fereastra
Spot-ul Tv